Monday, August 29, 2016

Bukit Batu Putih, Port Dickson

Assalamualaikum Gais!

Rasa lama tak keluar pergi hiking. Last hiking masa sebelum puasa kat Angsi dulu and last attempt hiking dengan geng FB baru-baru ni ke Bukit Tabur kat KL tapi end up nya berterabur kitorang hari tu. haha. Takpe lah. Ada hikmah yg kita tak tahu. Lagipon masa bangun tidur pagi tu aku dah rasa macam tak hiking je hari ni. Last2 di sebabkan peristiwa yg tiada dalam agenda berlaku, kitorang cancel plan Tabur, end up gi mandi air terjun kat FRIM (walaupon air nye setakat buku lali itik je) :)

Ok, tak lama lepas tu tetiba ada classmate kitorang si Seha ni up gambar dia hiking Bukit Batu Putih kat Port Dickson yg aku dan kak yam duk discuss lama dah nak naik, tup-tup dia dah naik dulu. Memang menjerit la kitorang tgk gambar tu. hahaha. Comel je Seha. And then nak jadikan cerita, geng Hamra komen kat situ ajak pergi. And diorang Whatsapp aku minggu lepas jadi tak nak naik Bukit Batu Putih tu, ape lagi...memang aku sentiasa ON! So, berbatu butih la kita Sabtu lepas 27/08/2016. Gigih lepas balik keje terus siap2 nak gi hiking. Camni la orang keje Sabtu. Naseb diorang rileks je atur program ikut masa aku. Thank you korang!

Just about 7 of us, aku, kak yam, kak nis, rai, faizie, afzan ngan kak shima (kaka afzan). Ramai-ramai2 ni afzan je yg pernah naik. Tapi afzan sampai lewat sbb kenduri kat KL. Dia suruh kitorang naik dulu nanti dia catch up kemudian. Fuh punya la jauh Nilai ke PD ni aku rasa. Dah la petang tu jem giler kat Seremban. Sampai dalam pukul 5, solat asar kejap kat Ilham Resort yg betul2 tepi pintu masuk bukit tu. 5.30 ptg kitorang start naik sbb Afzan ckp tak lama pon nak naik. Dalam stgh jam je. 



Naik punya naik sampai ke Rumah Api tu and then kitorang ikut jalan ke dalam hutan tanpa menyedari yg kitorang ikut jalan salah. Hahaha. Patut la bukan makin menaik, tapi makin menurun. Tu yang pelik tu. Tapi ikut je la. In the end, we found this amazing sunset view at a beach. Cantik sangat pantai tu. Its like nobody ever been there before. Untouchable!



Berbahagialah kitorang berphotoshoot kat situ. Subhanallah. Sumpah cantik! Tak tahu nak describe camana. Terus lupa puncak Bukit Batu Putih tu. hahahaha. Sebenarnya masa tu kitorang dah tahu kitorang sesat sebenarnya. Kakyam siap cakap, asal ada Bie je sesat. haha. Kuaja sungguh. Lepas tu sbb dah nak gelap kitorang naik balik ke Rumah Api tu. Azab betul nak naik tu sbb curam. Then Afzan call cakap dia dah kat puncak dah. hahaha. Sebenarnya sebelum sampai Rumah Api tu kitorang kena masuk ada satu denai hutan ni. Tak ada signboard pon kat situ. Kiranya, kalau dari bawah naik atas betul2 sebelum tangga rumah api tu, denai tu sebelah kanan. Ape lagi, berkejar la kitorang ke sana. Dah nak gelap tapi tekad jugak nak naik sbb dah sampai. Tak nak jadi mcm Lata Makau. hahaha. 3 jam naik tapi tak jumpa apa-apa. Akhirnya yeahhh! Alhamdulillah. Sampai jugak. Ingat dah nak maghrib tak ramai orang rupanya, penuh lagi kat atas tu. Dah la puncak tu kecik.

We just spend about 5 minutes for picture and then rush back to go down. Dah gelap and masa lalu jalan balik terpaksa guna torchlight handphone sbb dah tak nampak apa-apa. Cekal sungguh. Dah masuk Magrib dah pon. And then lepas tu kitorang stop for dinner and go back to Bangi sebab esok ada program lagi. Jeng3! Sungai Chiling Waterfall. Next entry lah. Malas dah nak tulis. haha. Apa pon Thanks sudi baca sampai abis!

Daaaa..

No comments: