Thursday, August 25, 2016

Thailand Trip Part 1

Haiiiii....!

Hari ni macam happy pulak mood kita. haha. Rasa macam nak share trip aku ke Thailand bulan December tahun lepas. Errr dah nak dekat setahun baru nak share. hik3. Tu tak masuk lagi trip ke Korea Januari tahun ni. Ok kita update satu-satu ye. Actually trip ke Thailand ni adalah trip backpack pertama aku. Yes. Dah lama aku nak backpack tapi tak buat-buat lagi sampai la hari tu aku tekad nak pergi. Kenapa? Sebab benda ni..



Yes. Sebab aku terbaca satu artikel dalam group backpack kat facebook tentang kewujudan ladang bunga matahari kat Thailand ni. Dan aku memang dari kecik lagi suka sangat bunga matahari. Bagi aku bunga matahari ni cantik sangat. Dia besar, dia terang, ceria, nampak happy je dia. hahaha. Once aku jumpa benda pasal ni aku menjerit sebab aku tak sangka sunflower field ni wujud kat Thailand. OMG dekat giler ngan Malaysia. So, everything just poof!, I'm going to Thailand. Sebenarnya nak gi ngan adik2 aku tapi ramai tak free sebab kelas then akhirnya pegi ngan adik bongsu aku je.

Aku pegi kejap je dalam 3 hari setengah sbb tujuan utamanya memang sunflower field ni je. hahaha. Tapiiii..hmmmm...bace dulu kalo nak tahu. So first time ok, first time disebabkan semangat membara untuk ke Thailand, hari-hari aku study macamana jalan ke sana, public transport, tempat2 menarik, harga tiket masuk semua. Gila lah. Baru aku paham camni rupenye perasaan org yg dah biasa travel. Buat homework bagai tapi semua tu berbaloi dgn apa yg kau dpt bila pergi. :)

Hari pertama:
Sampai sana sabtu malam dah kat Don Muang Airport. So aku ikut je semua itinerary yang aku dah prepare, lepas turun tangga arrival hall tu ke kiri, gate no 6 naik bas no A1 untuk ke LRT yg akan ke hotel aku. Memang lengkap lah. Rasa seronok bila aku hadapi sendiri benda yg selama ni aku baca dari blog lain.


·        Bertolak dari KLIA 2 – jam 4:10 pm
·    Di jangka tiba di Don Muang Airport – jam 5:15 pm
·    Ambil Bas Shuttle Airport No A1
·    Turun di BTS Mo Chit. Jalan kaki ke Chatuchak Park MRT. 
     Tiket  ke MRT Hua Lamphong –   
·    Tiba di MRT Hua Lamphong. Check in Hotel – 
     Malam - free activities

Just for your information, MRT tu adalah LRT yg gerak bawah tanah, and BTS tu macam LRT kita, yg kat atas tu. So dia ada la stesen utk interchange between those lines. Hotel aku betul2 depan MRT punya stesen so its very convenience nak gerak mana2. Seronok cakap ngan local bab tanya jalan. Lemah lembutt je diorang jawap. Ke sebab mmg lenggok bahasa Siam tu mmg lembut. hahaha. So malam tu rehat je la. Aku stay kat Hua Lam Phong Hotel sbb tu hotel terdekat dgn Stesen Keretapi Bangkok. Sbb nak gi sunflower field tu kena naik train dalam 4 jam jugak. Since malam tu free activity je, aku ngan adik aku keluar round2 kawasan hotel and jumpa makcik ni. Dia jual Pancake Thailand. Nampak ada tanda halal siap nama Allah Muhammad lagi dia tampal kat situ. Makcik tu cakap dia Islam, semua yg dia jual halal. Aku amik Nutella Banana. Sumpah sedapppp..hurm.. teringat-ingat lagi rasa dia kat mulut ni.. haha. 






Masa tu ada jugak Mat Salleh beli kat situ, borak punya borak dia ajak aku lepak ngan geng backpackers yg dia baru jumpa jgk kat hotel diorang. Sebelah hotel aku je. Tgh minum kopi ramai2 kat situ. Haish kalau ikutkan hati nak je aku join tapi memandangkan aku pegi dgn adik aku yg pemalu yg amat ni kesian pulak kat dia. So aku terpaksa tolak. Beria mat saleh tu ajak join, "oh come onnnnnn, pleasee..will ya?" hahaha.. Dia dari England so slang dia tu mmg mcm Harry Potahh ssikit...suke dengar. haha. Lepas makan tu kitorang tido je. Ready untuk adventure esok!

Aku rasa setakat ni dulu untuk part 1. Nanti kita sambung slow-slow ok?

Bye!



No comments: